4 Tips om wijn te proeven als een pro

Tijdens het proeven van wijn gebruik je al je zintuigen. Je volgt de stappen kijken (ogen), ruiken (neus) en proeven (mond). Door onderstaande stappen te volgen zul je in staat zijn belangrijke wijn kenmerken te onderscheiden en dat je smaakgeheugen uitgebreid gaat worden. Als je wijn gaat proeven kun je dit het beste doen met en glas wat voor een derde gevuld is zodat alle aroma’s goed vrij kunnen komen.

 

Stap 1: van het wijnproeven: kijken naar de viscositeit en kleur van de wijn

Je kunt de wijn het best bekijken in daglicht. Houd je glas schuin tegen een witte achtergrond aan zo kun je de kleur, doorschijnendheid van viscositeit goed in je opnemen. Let vooral op de kleur bij de rand van het glas. Draai rondjes met het glas (walsen) de wijn zal nu in tranen naar beneden lopen. Hoe dikker en trager de wijn tranen naar beneden lopen in je glas hoe hoger het alcoholpercentage ligt.

Witte wijn: is de kleur van witte wijn erg licht dan heb je waarschijnlijk te maken met een jonge wijn die niet op eikenhout gerijpt is. Een diep gouden kleur wijst er namelijk op dat de wijn gerijpt is om eikenhouten vaten. Heeft de wijn juist een groene gloed? dan is deze waarschijnlijk van de Sauvignon blanc druif gemaakt.

Rode wijn: De kleurintensiteit van de wijn wordt bepaald door het druivenras wat gebruikt is om de wijn te maken. Een middel rode wijn heeft een wat hogere zuurtegraad is is vaak wat meer blauw paars van kleur. Een dieppaarse ondoorschijnende wijn bevat veel pigment een lagere zuurtegraad.

 

Stap 2: van het wijnproeven: het ruiken aan de wijn

Ruik aan de wijn, wals je wijnglas om vervolgens nogmaals aan de wijn te ruiken. Verschillende aroma’s ruik je op verschillende plekken in het glas, houd je neus dan ook op verschillende posities boven het glas. De verschillende aroma’s die je ruikt zijn afhankelijk van het klimaat waarin de druif groeide en hoe lang de wijn gerijpt is. Je kunt verschillende soorten fruit ruiken (zwart, gedroogd, rood, tropisch, boom en citrusfruit). Tevens kun je bloemige, kruidige en aardse aroma’s onderscheiden. Daarnaast kun je ook ruiken of een wijn gerijpt is op eiken.

Tip: neutraliseer de geur in je neus tussen het proeven van de verschillende wijnen door aan je onderarm of koffiebonen te ruiken. Beide hebben een neutraliserende werking.

Stap 3: van het wijnproeven: het daadwerkelijk proeven van de wijn

Je kunt makkelijk identificeren wat je proeft door je te focussen op waar je smaakpapillen geraakt worden:

  • Wanneer het water je in de mond loopt heb je te maken met zuur.
  • Proef je iets voorop de tong, dan proef je zoet.
  • Heb je een strak mondgevoel nadat je een slok genomen hebt? Dit wordt veroorzaakt door de tannine in de wijn (tannine vind je alleen terug in rode wijn).
  • Hoe intenser het brandende gevoel in je keel is wanneer je de wijn doorslikt, hoe hoger het alcoholpercentage van de wijn ligt.

Probeer altijd om 3 fruit aroma’s te herkennen en maak notities van wat je proeft.

Stap 4: een conclusie verbinden aan de wijnproeverij

Dankzij het uitgebreid proeven ontdek je al snel welk type wijn met zijn kenmerkende aroma’s jouw voorkeur heeft. Noteer altijd de bevindingen van jouw wijnproeverij. Benieuwd welke wijn wij je aanraden op basis van jouw wijnvoorkeur? Neem vrijblijvend advies met ons op, wij voorzien jou van een wijn die helemaal bij jouw smaakprofiel past. Of neem alvast een kijkje in onze ruime assortiment van witte wijnen, rode wijnen, rose wijnen, mousserende wijnen en dessert wijnen.

Ben je 18 jaar of ouder? Om ClubVino.nl te bezoeken dien je 18 jaar of ouder te zien. Ben je 18 jaar of ouder?
0
    0
    Club Vino bestelling
    Je hebt nog geen wijn..Terug naar de winkel